Dieetwijzer

Voeding en brandend maagzuur

Iedereen kent het: brandend maagzuur. De medische term hiervoor is gastro-oesofageale reflux. Het betekent dat er maagzuur terugkomt in je slokdarm. Je kunt er last van hebben na een zware maaltijd. Komt dit vaker voor, dan kun je een scala aan klachten ontwikkelen. Het is dan goed om naar je voeding te kijken.

Lees meer

Voeding en coeliakie

Coeliakie (of glutenintolerantie) is een chronische ziekte van de dunne darm. Gluten, een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen, veroorzaakt beschadiging van het darmslijmvlies. Dit kan leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen. Dit verbetert snel na het volgen van een glutenvrij dieet. Meestal herstelt de darm zelfs volledig.

Lees meer

Voeding en colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische aandoening van de endeldarm en/of de dikke darm. Bij deze aandoening zijn je darmen ontstoken. Dit kan darmklachten geven, zoals diarree, buikpijn en bloed en/of slijm bij de ontlasting.

Lees meer

Voeding en de ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn is je spijsverteringskanaal chronisch ontstoken. Deze ontstekingen kunnen in het hele spijsverteringskanaal voorkomen, dus vanaf de mond tot aan de anus. De ziekte wordt voornamelijk aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus gevonden.

Lees meer

Voeding en diabetes

Bij diabetes maakt de alvleesklier minder of geen insuline aan, of reageert het lichaam niet goed op de insuline. Dat zorgt voor hoge bloedglucosespiegels en dat geeft op lange termijn gezondheidsrisico’s. Voeding speelt een cruciale rol bij de behandeling van diabetes.

Lees meer

Voeding en duursport

Duursporters hebben veel energie nodig om hun intensieve sportprestaties vol te houden. Denk daarbij aan het schaatsen van de 1500 meter of het lopen van de marathon. De sporter levert dan in kortere tijd (2–10 minuten) een grote inspanning, of gedurende langere tijd een minder intensieve inspanning (marathon). Bij duursport speelt voeding een grote rol, met name energie, koolhydraten en vocht.

Lees meer

Voeding en hartfalen

Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Daardoor wordt er niet genoeg bloed rondgepompt. Hartfalen kan zowel chronisch als acuut zijn, en kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een hartinfarct, een hoge bloeddruk of hartritmestoornissen.

Lees meer

Voeding en hoge bloeddruk

Veel mensen in Nederland hebben een hoge bloeddruk. Van een hoge bloeddruk hoef je niets te merken, maar deze kan wel schade in je lichaam veroorzaken. Een passende voeding kan je bloeddruk verbeteren.

Lees meer

Voeding en een te hoog cholesterolgehalte

Je lijf heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je echter te veel cholesterol hebt, kan het zich in je slagaderwanden nestelen. Daardoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Gelukkig helpt een gezonde voeding om je cholesterolgehalte te laten dalen.

Lees meer

Voeding en kanker

Er zijn veel verschillende soorten kanker. Ze hebben allemaal hun eigen verloop en hun eigen behandeling. Zowel tijdens als na de behandeling speelt voeding bij veel soorten kanker een belangrijke ondersteunende rol.

Lees meer

Voeding en koemelkallergie bij baby's

Bijna alle baby’s hebben weleens last van klachten zoals uitslag en darmkrampen. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als dat niet zo is, kan er sprake zijn van een voedselallergie. Het aanpassen van de voeding van jou en je kindje is dan van cruciaal belang.

Voeding en krachtsport

Bij krachtsporten, zoals gewichtheffen en bodybuilding, is de training gericht op het opbouwen van kracht. Hiervoor heb je spiermassa nodig. Voor de opbouw van spierweefsel én het herstel na de trainingen is voeding van essentieel belang.

Voeding en lactose-intolerantie

Lactose is een suiker die in melk voorkomt. Als je lactose-intolerantie hebt, kunnen je darmen deze suiker niet goed verwerken. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan een enzym: lactase. Lactose-intolerantie wordt ook wel lactasedeficiëntie of lactasetekort genoemd.

Voeding en overgewicht bij kinderen

Eén op de zeven kinderen in Nederland heeft last van overgewicht. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans op gezondheidsproblemen in de puberteit en wanneer het kind volwassenen is geworden. Denk aan ziekten zoals suikerziekte, een hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

Voeding en overgewicht bij volwassenen

Als je overgewicht hebt, weeg je meer dan goed is voor je gezondheid. Met een aangepaste voeding kun je gewicht verliezen en een gezond gewicht houden.

Voeding en overmatig overgeven tijdens de zwangerschap

Overmatig overgeven tijdens de zwangerschap (hyperemesis gravidarum) is geen gewone misselijkheid, zoals je die meestal hebt tijdens de eerste maanden van je zwangerschap. Overmatig overgeven tijdens de zwangerschap is niet alleen vervelend, maar zelfs ongezond.

Voeding en peuterdiarree

Peuterdiarree komt regelmatig voor bij kinderen onder de 4 jaar. Ze kunnen dan wel tot tien keer per dag diarree hebben. Dat is niet prettig voor de ouders en het kind, maar met een aangepaste voeding kun je veel doen.

Voeding en het prikkelbare-darmsyndroom

Het prikkelbare-darmsyndroom (PDS/IBS) of spastisch colon is te herkennen aan langdurige buikpijn die na toiletbezoek minder wordt. PDS komt veel voor in Nederland. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen.

Voeding en (chronische) verstopping

Veel mensen hebben weleens last van obstipatie of verstopping. Dat is erg vervelend, zeker als het niet bij een enkele keer blijft. Samen met leefstijladviezen kan een vezel- en vochtrijke voeding verstopping verhelpen en voorkomen.

Voeding en voedselallergie

Bij een voedselallergie krijg je klachten na het eten van ‘gewone’ voedingsmiddelen, zoals melk of noten. Deze klachten zijn soms ‘alleen’ lastig, zoals jeuk, darmklachten of uitslag. Maar er kunnen zich ook levensbedreigende situaties voordoen, zoals een zwelling in de keel of benauwdheid. Gelukkig komen deze maar zelden voor.

Voeding en zwangerschap

Je zwangerschap is een belangrijke tijd: jij en je kindje hebben voldoende voedingsstoffen nodig om in conditie te blijven en goed te groeien. Voeding speelt tijdens je zwangerschap dus een cruciale rol.

[/vc_row]

VodiMed © 2016. All Rights Reserved.