Voeding en voedselallergie

Bij een voedselallergie krijg je klachten na het eten van ‘gewone’ voedingsmiddelen, zoals melk of noten. Deze klachten zijn soms ‘alleen’ lastig, zoals jeuk, darmklachten of uitslag. Maar er kunnen zich ook levensbedreigende situaties voordoen, zoals een zwelling in de keel of benauwdheid. Gelukkig komen deze maar zelden voor.

Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe herken je een voedselallergie?
  • Hoe wordt een voedselallergie behandeld?
  • Wat is de rol van voeding bij voedselallergie?

Tot slot behandelen we enkele feiten en fabels over voedselallergie.

Hoe herken je een voedselallergie?

Bij een voedselallergie geeft het lichaam een ongewenste reactie op een eiwit uit voedsel. Het lichaam ziet deze stof als indringer. Bij deze reactie komt histamine vrij, wat de allergische reactie veroorzaakt. Klachten die kunnen voorkomen zijn:

  • Huidklachten, zoals jeuk, (gal)bulten en eczeem
  • Oogklachten, zoals roodheid, zwelling en jeuk
  • Klachten van de luchtwegen, zoals hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en loopneus
  • Maag- en darmklachten, zoals buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree
  • Zwelling van het gezicht, de tong of het gehemelte.

Om een allergie te kunnen vaststellen, is het goed om zelf al wat meer te weten over welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Een voedseldagboek kan je hierbij helpen; hierin noteer je wat je eet en drinkt en wanneer je klachten hebt.

Een allergie kun je vaststellen met een provocatietest. Deze wordt meestal in het ziekenhuis gedaan en wordt uitgevoerd door een allergoloog, een diëtist en een verpleegkundige. Eiwitten waarvan het vermoeden bestaat dat ze een allergische reactie veroorzaken, worden dan weggelaten uit je voeding (eliminatie) en vervolgens weer één voor één toegelaten (provocatie). Als de klachten verdwijnen bij de eliminatie en terugkomen na provocatie, is er sprake van een allergie.

Een allergie kan ook vastgesteld worden met een bloed- of huidtest in combinatie met een bezoek aan de diëtist. De diëtist kijkt dan intensief naar je voeding en laat de boosdoeners weg, waardoor je klachten zullen verminderen of weggaan.

Hoe wordt voedselallergie behandeld?

Om de allergische reacties te laten verdwijnen, moet het eiwit waarvoor je allergisch bent worden weggelaten uit je voeding. Dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn. De diëtist vertelt waar je op moet letten en hoe je etiketten op producten moet lezen.

Je arts zal je bij een allergie daarom vrijwel altijd doorverwijzen naar een diëtist. Een diëtist weet namelijk welke voedingsmiddelen je beter niet kan eten, maar vooral wat nog wél mag natuurlijk. Ook kan ze ervoor zorgen dat er geen tekorten in je voeding ontstaan.

Soms worden medicijnen voorgeschreven om allergische reacties te verminderen.

Wanneer ga je naar de diëtist?
Heb je het vermoeden dat je last hebt van een voedselallergie? Overleg dan met je arts of het zinvol is om naar een diëtist te gaan. Heb je vragen over voeding en allergie, of twijfel je of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt? De diëtist weet het!

Wat kun je van de diëtist verwachten?
Door de juiste aanpassingen in je voeding aan te brengen, kunnen je klachten helemaal verdwijnen. Omdat een allergie blijvend is, is het belangrijk dat je dieet goed bij jou past. De diëtist kijkt samen met jou welke voeding voor jou het beste is.

Feiten en fabels

Er worden veel fabels over voedselallergie verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

Feit of fabel?
Als er in de familie allergieën voorkomen, heb je zelf ook meer kans op een voedselallergie.

Feit of fabel?
Als je een appelallergie hebt, loop je meer kans om (op latere leeftijd) hooikoorts te ontwikkelen.

Feit of fabel?
Als je een allergie hebt voor koemelkeiwit, moet je ook andere eiwitten (zoals kippeneiwit) weglaten uit je eten.

Feit of fabel?
Fabrikanten zijn verplicht om de meest voorkomende voedselallergenen op de verpakking van voedingsmiddelen te vermelden.

Meer weten?

De eerste, tweede en vierde stelling zijn waar. Stelling drie is een fabel. Wil je weten hoe het precies zit en wat voor jou de beste voeding is? Ga dan naar de diëtist!

VodiMed © 2016. All Rights Reserved.