Vergoedingen & Tarieven

Vergoedingen & Tarieven

 
 

Vergoedingen

Wat kost een consult en wat krijg je hiervan vergoed? Hieronder geven wij een toelichting.

Voor de mobiele gebruiker? Klik dan op deze link voor een duidelijk overzicht.

Dieetadvisering vergoed door jouw zorgverzekering kan via de:

Basisverzekering
Aanvullende verzekering
Ketenzorg

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Dieetadvies door de diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt vanuit de basisverzekering recht op 3 behandeluren per jaar. In de praktijk komt dit ongeveer neer een eerste intake en 3 vervolgconsulten, of 6 vervolgconsulten per jaar.

Voor vergoeding van consulten uit de basisverzekering is het eigen risico van toepassing. Deze is in 2023 verplicht € 385,- per jaar. Het is dus afhankelijk van eerder gemaakte zorgkosten je daadwerkelijk 3 behandeluren vergoed worden, of dat je een rekening van je zorgverzekeraar ontvangt.

Het verplicht eigen risico is niet van toepassing voor kinderen onder de 18 jaar. Kinderen onder de 18 jaar krijgen dus altijd 3 behandeluren per jaar vergoed.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je mogelijk meer dan 3 consulturen vergoed. Deze aanvullende uren worden niet ingehouden op het eigen risico. Je hebt recht op extra vergoeding uit de aanvullende verzekering als de vergoeding uit de basisverzekering is verbruikt. Of en hoeveel consulturen je extra krijgt vergoed, verschilt echter per zorgverzekeraar en aanvullende verzekering. Ben je benieuwd of je ook vergoeding dieetadvies uit het aanvullend pakket krijgt? Kijk dan hier of informeer bij je zorgverzekeraar.

 

Vergoeding vanuit de ketenzorg

Dieetadvisering voor chronische patiënten is vaak opgenomen in regionale samenwerkingsverbanden, de zogenoemde ketenzorg. Indien je recht hebt op ketenzorg wordt de factuur door de ketenzorg vergoed. Je huisarts is op de hoogte of dit bij jou van toepassing is. Ketenzorg wordt niet verrekend met het eigen risico.

Voor welke patiëntengroepen is de ketenzorg van toepassing?:

  • Diabetes mellitus
  • CVRM (Cardio Vasculair Risicomanagement)
  • COPD

VodiMed heeft een contract voor vergoeding uit de ketenzorg met Zorroo, Het Huisartsenteam Breda en Huisartsen Zorggroep Breda.

Tijdsduur en soort consult

Bij de zorgverzekeraar wordt naast directe tijd (het gesprek met de diëtist) ook de tijd voor het opstellen van een persoonlijk dieetadvies en het analyseren van voedingskundige, diëtistische, medische en verpleegkundige gegevens gedeclareerd. Hieronder valt ook E-health in de vorm van mailwisseling.

Alle zorgverzekeraars vergoeden ook video- of telefonische consulten.

Tarieven

Declaratie en betaling factuur
VodiMed heeft een contract met alle zorgverzekeraars. Dat betekent dat wij de factuur direct naar de zorgverzekeraar sturen.
Mocht je geen of onvoldoende vergoeding vanuit de zorgverzekering ontvangen en/of niet via de ketenzorg worden verwezen, dan kun je ervoor kiezen om zelf de kosten te betalen.

Wij hanteren dan het volgende tarief € 20,00 per 15 minuten. Voor een huisbezoek rekenen we een toeslag van € 25,- **
** Toeslag huisbezoek: Heeft jouw arts geen aanvraag gedaan voor een huisbezoek? Maar wens je dit wel? Dan komen deze kosten voor eigen rekening. Dat betekent dat je deze kosten niet bij jouw zorgverzekeraar kunt declareren.

Annulering en/of verhindering

Je dient een afspraak minimaal 24 uur van tevoren te annuleren. Annuleer je de afspraak later of ben je bij een gemaakte afspraak niet aanwezig? Dan brengen wij de kosten voor de afspraak bij jou in rekening. Deze kosten kun je niet bij jouw zorgverzekeraar declareren.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Vanaf 1 augustus 2011 is de diëtist direct toegankelijk. Dit betekent dat wij zonder verwijzing van een arts de dieetbehandeling mogen starten. Enkele zorgverzekeraars hebben ervoor gekozen geen vergoeding uit te keren zonder een verwijsbrief van een arts. Bekijk in de polisvoorwaarden of de zorgverzekeraar de behandeling zonder verwijzing vergoedt. Komt je voor het eerst bij de diëtist zonder verwijsbrief? Dan zal de diëtist screenen of een behandeling kan worden gestart. Bij twijfel, zal de diëtist adviseren om contact op te nemen met jouw behandelend arts, of bespreekt dit zelf met de arts. De diëtisten van VodiMed hebben de cursus Directe Toegankelijkheid Diëtetiek gevolgd.

Voor een totaal overzicht verwijzen wij je naar onze algemene voorwaarden