Vergoedingen & Tarieven

Chirurgie

 

Een operatie is topsport. Een goede lichamelijke conditie verkleint de kans op complicaties tijdens en na een operatie. Met een energie- en eiwitrijke voeding kun je je lichamelijke conditie verbeteren. Ben je onbedoeld afgevallen, dan kan er sprake zijn van spierafbraak en achteruitgang in conditie. Er wordt gesproken over ongewenst afvallen als je gewicht binnen één maand meer dan 5% gedaald is of binnen 6 maanden meer dan 10% gedaald is.Bij ongewenst afvallen is het belangrijk verder gewichtsverlies te voorkomen en liefst weer enkele kilo’s aan te komen.

De oorzaken van het gewichtsverlies kunnen onder andere zijn: slechte eetlust, spanning voor de operatie, misselijkheid of geen goede doorstroming (passage) van het voedsel. Hierbij kan de rol van voeding nog belangrijker zijn. Is het met de normale voeding niet haalbaar om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, zal de diëtist bepalen of de inzet van medische bijvoeding noodzakelijk is. Onze diëtisten hebben ervaring met het begeleiden van patiënten met verschillende chirurgische ingrepen. Soms moeten mensen juist gewicht verliezen voor een operatie op advies van de chirurg/arts. Hierbij kan de diëtist helpen om te zorgen dat dit op een verantwoorde manier gaat.

Wonden kunnen ontstaan door een operatie maar kan ook een andere oorzaak hebben. In alle gevallen is voor het herstel eiwitrijke voeding van belang. Eiwitten zijn bouwstoffen en worden door het lichaam gebruikt bij de genezing van een wond, maar daarnaast zijn voldoende calorieën en vitamine en mineralen van belang. Ook hierbij kan een diëtist medische voeding inzetten voor een voorspoediger herstel.

Website en Apps

eetmeter – Mijn Voedingscentrum