Vergoedingen & Tarieven

Te hoog cholesterol

 

Te hoog cholesterol komt regelmatig voor, en kun je niet voelen. Cholesterol is een vetachtig stofje dat het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen, hormonen en gal. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Een klein gedeelte komt in het lichaam via voeding.

Echter wanneer je te veel cholesterol hebt, kan het in je (slag)aderwanden nestelen en vernauwingen veroorzaken. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Dit kan komen door bijvoorbeeld erfelijke aanleg of veel verzadigd vet in je voeding.

Wil jij je cholesterol verlagen om zo de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen? Naast medicatie, is een aangepast voedingspatroon en gezonde leefstijl, een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Een gezond voedingspatroon, met onder andere gezonde vetten en plantensterolen, kan het cholesterolgehalte 10% laten dalen. Daar komt, bij overgewicht, het gunstige effect van gewichtsverlies nog bij. Wil je meer informatie? Maak dan een afspraak bij de diƫtist.